diszito

MAGUNKRÓL


Filozófia

A Szekszárdi borvidék közel 2.300 hektáron terül el a Pannon borrégióban, Dél-Magyarországon. Jelenleg 12,5 hektáron dolgozunk, fő fajtánk a Kékfrankos, mely bikavéreink alapanyaga is. Függetlenül az évjárati viszonyoktól, minden évben a legmagasabb minőségű szőlő betakarítsa a cél. Ennek érdekében a lehető legnagyobb gondossággal dolgozunk az ültetvényekben. Hajtásválogatással kezdjük a termés mennyiségének szabályozását. A hatékony zöldmunka mellett a preventív és megfelelő időben elvégzett növényvédelemre törekszünk.

Az évjárat adottságait figyelembe véve határozzuk meg a termés végleges mennyiségét, amit fürtválogatással szabályozunk. A szüreti időpontot elsősorban kóstolással döntjük el, ahol az elsődleges szempont a tanninok érettsége, de természetesen figyelembe vesszük a laborból kapott analitikákat is.

Mindenhol kézi szüretet végzünk, így már akkor lehetőségünk van a legegészségesebb fürtök kiválogatására. Hogy biztosak legyünk a munkánkban, a feldolgozáskor ezt a kézi válogatást megismételjük. Fehér és roséborainkat koracél tartályokban erjesztjük a friss gyümölcsös ízek megtartása érdekében, majd rövid idő elteltével palackozzuk. Vörösborainkat fajélesztős beoltással nyitott kádakban erjesztjük, közben kézi csömöszölést végzünk, majd a borok rövid héjonáztatás után tölgyfahordókba kerülnek. Az almasavbontás spontán történik. A borokat 12-től akár 30 hónapig érleljük.


Stílus

Azt gondolom, hogy a boraink sokat fejlődtek az elegancia irányába. Kifinomultabbak lettek, feszesek, kevesebb bennük a fahordós ízjegy és inkább a fajtajellegek érvényesülnek.” – Sebestyén Csilla

“A húgommal sokmindenben megegyezik az ízlésünk, persze van néhány dolog, amit másként látunk. De a stílus, az irány egyértelműen egyforma, ami konkrétan a burgundi irányába való elmozdulást jelenti. A közösen kóstolt borok egyértelműen ebbe az irányba formálták mindkettőnk ízlését.” – Sebestyén Csaba

Jövőkép

“Területvásárlás esetén mindig is a jó adottságot tartottuk szem előtt, az utóbbi időben pedig már kizárólag a fajtáknak megfelelő termőterületeket választottunk. Olyan helyeket, ahol a kékfrankos vagy kadarka jól érzi magát. Nagyjából egyébként elértük azt a területnagyságot, amit jól átláthatóan tudunk gondozni. A palackszám is csak annyiban fog növekedni, amennyi az utóbbi években telepített területeink termőre fordulásából következik. Borok tekintetében sokkal inkább a minőségre szeretnénk fókuszálni. A vörös a fő vonal, és azon belül is a prémium kategória.” – Csaba.

“Ennek érdekében elkezdtük a dűlőszelektált borainkon keresztül bemutatni a borvidék adottságait. Mindent a minőség érdekében teszünk, hogy az mindig jobb és jobb legyen. Emiatt folyamatosan tanuljuk a területeinket, utazunk és rengeteget kóstolunk. A hosszútávú cél, több dűlőszelektált bikavért készíteni a legjobb évjáratokban. Mind a ketten abban hiszünk, hogy itt Szekszárdon a bikavért kell első helyre tenni. Egyrészt, mert helyi fajtákra építjük, másrészt mert – Eger mellett – a világon csak mi tudjuk elkészíteni. A külföldi piacon is jobban nyúlnak az emberek egy olyan borhoz, ami egyedi és különleges. Egy jó bikavér elkészítése nagy kihívás, ami kezdődik a szüret időpontjának jó megválasztásától, a megfelelő hordóhasználaton át, a borok külön-külön érleléséig és a házasításig, ami akár hetekig is eltarthat, hogy a szőlőfajták között megtaláljuk azt az egyensúlyt, amivel együtt többet adnak, mint külön-külön.” – Csilla

diszito

KIEMELT DŰLŐK


Iván-völgy

Déli katlan, melynek formája teszi kíváló termőhellyé. A völgy egy része dél-nyugati fekvésű, a másik dél-keleti. Nagyon meleg években előnye, hogy kelet felől nem teljesen nyitott a völgy, így reggel később éri a nap a szőlőt. Ekkor van ideje pihenni és asszimilációt végezni, vagyis lélegezni, cukrosodni.
Zsákvölgynek is nevezhetnénk, hisz védett a széljárástól, ami a hűvös évekeben lehet kedvező, amikor a meleg itt jobban megszorul és a szőlő ekkor is be tud érni.

A borok elegánsak, hosszú lecsengéssel.

Iván-völgy

Kadarka
Terület: 0,6ha
Telepítés éve: 1950-1970 között
Művelésmód: bak
Fekvés: déli és dél-keleti
Talaj: lösz mészbabákkal (összecsomósodott, megkövesedett mész)

Kékfrankos
Terület: 0,8ha
Telepítés éve: 1976-1985 között
Művelésmód: Guyot és egykarú ernyő
Fekvés: dél-keleti
Talaj: lösz mészbabákkal (összecsomósodott, megkövesedett mész)
Klón: KT1

Merlot
Terület: 0,6ha
Telepítés éve: 2003-ban és 2006-ban
Művelésmód: alacsony kordon
Fekvés: dél-keleti
Talaj: lösz mészbabákkal (összecsomósodott, megkövesedett mész)
Klón: C348

Cabernet Franc
Terület: 0,35ha
Telepítés éve: 1995-ben és 2012-ben
Művelésmód: Guyot és egykarú ernyő
Fekvés: dél-keleti
Talaj: lösz mészbabákkal (összecsomósodott, megkövesedett mész)
Klón: E11

Cabernet Sauvignon
Terület: 0,1ha
Telepítés éve: 1996
Művelésmód: Guyot
Fekvés: dél-keleti
Talaj: lösz mészbabákkal (összecsomósodott, megkövesedett mész)
Klón: E153

Görögszó

A borvidék egyik legmelegebb területe. Kelet felől teljesen nyitott, ezért a szőlőt már a kora reggeli óráktól éri a napfény. A szüreti idopont megválasztása itt rendkívüli figyelmet igényel, hiszen a szemek korán elkezdhetnek töppedni. A szépen kialakított teraszok beisszák a nyári záporok adta csapadékot és a vörösagyag kiváló vízmegtartó képességét a szőlő az aszályos években jól ki tudja használni. A sok napsütést ígénylő fajták egyik kedvenc helye a borvidéken.

A borok teltek, hosszan érlelhetőek.

Merlot
Terület: 1,3ha
Telepítés éve: 2000-ben és 2001-ben
Művelésmód: kordon
Fekvés: keleti
Talaj: lösz vörösagyaggal keveredve
Klón: C348

Cabernet Franc
Terület: 0,35ha
Telepítés éve: 2000
Művelésmód: kordon
Fekvés: keleti
Talaj: lösz vörösagyaggal keveredve
Klón: E11

gorogszo

Nána

Fennsík, melynek előnye, hogy hűvösebb és széljárta terület, ahol az alacsonyabb alkohol és a lendületes savak képesek egy elegáns, Burgundiai stílusú Kékfrankost adni.

A Kékfrankos itt egy igazi hercegnő!

Kékfrankos
Terület: 0,3ha
Telepítés éve: 2004
Művelésmód: alacsony kordon
Talaj: lösz
Klón: KT1

Szentgál

Hűvösebb terület, fennsík, melyen a szőlőink minden évben, – még egy igazán meleg nyári időszak után is – képesek friss, üde savakat adni.

A Zweigelt itt egy könnyed, nyári gyümölcsbomba.

Zweigelt
Terület: 0,9ha
Telepítés éve: 2007
Művelésmód: Guyot
Talaj: lösz
Klón: GU3,123

 

Porkoláb-völgy

Déli katlan, ahol a mi területeink főként a dél-nyugati oldalon helyezkednek, ahol a szőlők a délelőtti óráktól a naplementéig élvezhetik a napsütést. Kékfrankos, Merlot és Cabernet szőlőink is különböző, vagyis a dűlő meredekebb részén és a szoknyájánál (legalsó) is érnek. Ezek kombinációja képes még a melegebb évjáratokban is feszes savszerkezetet és moderált alkoholtartalmat adni.
Kadarkát magasabb fekvésbe telepítünk, hogy az őszi párától és a rothadástól megvédjük.

A borok minerálisak és nagyon elegánsak.

porkolabvolgy

Kadarka
Terület: 0,1ha
Telepítés éve: 2017
Művelésmód: bak
Fekvés: dél-keleti
Talaj: lösz mészbabákkal és vörösagyaggal foltokkal
Klón P122

Kékfrankos
Terület: 0,9ha
Telepítés éve: 2017
Művelésmód: Guyot
Fekvés: dél-keleti
Talaj: lösz mészbabákkal és vörösagyaggal foltokkal
Klón: KT1, H41

Merlot
Terület: 0,25ha
Telepítés éve: 2012
Művelésmód: kordon
Fekvés: dél-keleti
Talaj: lösz mészbabákkal és vörösagyaggal foltokkal
Klón: C348

Cabernet Franc
Terület: 0,8ha
Telepítés éve: 2012
Művelésmód: Guyot
Fekvés: dél-keleti
Talaj: lösz mészbabákkal és vörösagyaggal foltokkal
Klón: E11

Cabernet Sauvignon
Terület: 0,6ha
Telepítés éve: 2012
Művelésmód: Guyot
Fekvés: dél-keleti
Talaj:lösz mészbabákkal és vörösagyaggal foltokkal
Klón: E153

diszito

BORAINK

[dhvc_woo_products id=”dhvc_woo_83931d339e” heading_color=”#47A3DA” heading_font_size=”20px” query_type=”1″ category=”11″ posts_per_page=”14″ post_per_row=”2″ show=”” orderby=”date” order=”ASC” display=”grid” use_default_style_of_theme=”0″ hide_result_count=”1″ hide_ordering_list=”1″ masonry_filters_background=”#ffffff” masonry_filters_selected_background=”#47A3DA” masonry_filters_color=”#666666″ masonry_filters_selected_color=”#ffffff” masonry_filters_border_color=”#ffffff” masonry_filters_selected_border_color=”#47A3DA” masonry_gutter=”10″ carousel_arrow_background=”#CFCDCD” carousel_arrow_hover_background=”#47A3DA” carousel_arrow_color=”#ffffff” carousel_arrow_hover_color=”#ffffff” carousel_arrow_size=”24px” carousel_arrow_front_size=”12px” carousel_arrow_border_radius=”3px” carousel_pagination_background=”#869791″ carousel_pagination_active_background=”#47A3DA” carousel_pagination_size=”12px” item_border_style=”solid” item_border_color=”#e1e1e1″ item_border_width=”0px” row_separator_color=”#e1e1e1″ row_separator_height=”20px” row_separator_border_style=”solid” thumbnail_background_color=”#ffffff” thumbnail_border_style=”solid” thumbnail_border_color=”#e1e1e1″ thumbnail_border_width=”0px” thumbnail_border_radius=”0px” thumbnail_padding=”0″ thumbnail_margin=”0″ thumbnail_height=”350″ title_align=”center” title_color=”#000″ title_hover_color=”#000″ title_font_size=”18px” title_padding=”0 0 15px 0″ title_margin=”10px” show_excerpt=”1″ excerpt_length=”150″ excerpt_align=”center” excerpt_color=”#000″ excerpt_font_size=”16px” excerpt_padding=”0″ excerpt_margin=”0″ price_color=”#000″ no_discount_price_color=”#333333″ price_font_size=”14px” no_discount_price_font_size=”12px” price_padding=”0″ price_margin=”10px” addtocart_padding=”5px 25px 5px 25px” addtocart_margin=”10px” add_cart_price_style=”1column” show_rating=”0″]

diszito

KÓSTOLÓ

Borkóstoló Szekszárdon

Előzetes telefonos egyeztetés után, nagy örömmel fogadunk borarát társaságokat, maximum 20-24 főig. A borkóstoltatás mindig az éppen aktuális forgalomban lévő prémium borainkból történik. A kóstoló alkalmával 6 dűlőszelektált borunkon keresztül mutatjuk be a pincét, filozófiánkat és további terveinket. A kóstolás alatt borkorcsolyaként házi finomságokat: sonkát, kolbászt, szalámit és sajtokat kínálunk friss kenyérrel, vendégeink igénye szerint.
A teljes program időtartama körülbelül 2-3 óra.

Borkóstoló és hideg étel

Csak előzetes bejelentkezéssel!
Borkóstoló prémium borainkból: 6.000 Ft/fő
Paraszttál: 3.000 Ft/fő

Palackos borok vásárlása

Hétfő – Szombat 8-18

Tanuljunk együtt!

Szeretné a borkóstolás technológiáját megtanulni barátokkal, kollégákkal?
Szeretettel várjuk lelkes, tanulni vágyó baráti társaságok, csapatát erősíteni szándékozó cégek megkeresését.

Tematika:
– borok stílusát meghatározó tényezők
– borkóstolás menete
– borkóstolás gyakorlata
A program időtartama: 4 óra
A ‘képzést’ angol nyelven is vállaljuk.

Sebestyén Csilla, sommelier, WSET-oktató
Weinakademiker
Mobil: +36 70 884 8416

diszito

KAPCSOLAT

Sebestyén Szekszárd

Cím: 7100 Szekszárd, Kalász u. 26.
Telefon: +36 74 318 360
Mobil: +36 30 378 1210
e-mail: sebestyenpince@t-online.hu

Facebook: www.facebook.com/csaba.sebestyen.712

Elmúltam 18 éves

A belépés gomb megnyomásával nyilatkozom, hogy elmúltam 18 éves.

-